Vi människor tenderar tyvärr att fatta ekonomiska beslut som inte är i vårt bästa intresse. Låt oss titta närmare på tio vanliga ekonomiska missuppfattningar och tankefällor som ofta leder oss vilse:
- ”Sunk cost”-fällan och förlustaversion
Vi har svårt att släppa taget om det vi redan investerat, även om det kanske inte längre är det bästa alternativet. Vi fortsätter ogärna en investering trots att den går dåligt, enbart för att undvika den jobbiga känslan av förlust. - Överdriven självförtroendebias
Många av oss tror att vi är bättre än genomsnittet på att fatta ekonomiska beslut. Tyvärr leder denna övertro på vår egen förmåga ofta till övermodigt risktagande och dåliga investeringar. - Nuvarande bias och kortsiktigt tänkande
Vi människor tenderar att prioritera nuets njutningar framför framtida vinster. Vi har svårt att vänta och föredrar därför omedelbara belöningar, även om det innebär att vi slarvar bort möjligheter att spara eller investera inför framtiden. - Ankareffekten
Vår första upplevelse av information påverkar våra efterföljande bedömningar. Det första priset vi hör för en vara eller tjänst påverkar ofta vår uppfattning om vad den bör kosta, även om det inte nödvändigtvis är det riktiga värdet. Detta kan leda till att vi betalar för mycket eller underskattar värdet på våra investeringar. - Vi söker information som bekräftar vår egen teori Vi tenderar också att söka och tolka information på ett sätt som bekräftar våra befintliga åsikter, snarare än att utmana dem. Detta ”bekräftelsebias” kan göra att vi missar relevant information som skulle kunna hjälpa oss fatta bättre ekonomiska beslut.
- Flockbeteende Dessutom har människor en stark tendens att följa strömmen, särskilt på aktiemarknaden eller i konsumtionsvanor. Detta ”flockbeteende” kan leda till att tillgångar blir övervärderade och skapar osunda marknadsbubbor, där vi fattar irrationella val baserade på grupptryck.
- Vi håller fast vid det bekanta Många människor föredrar att hålla fast vid det som är bekant, även om det inte är det bästa alternativet. Denna ”status quo-bias – Det är bättre att inte ändra något, det fungerar som det är ” kan göra att vi behåller dåliga investeringar, ineffektiva budgetvanor eller undviker att byta till en bättre ekonomisk strategi, bara för att det känns tryggare att inte ändra något.
- Positiv psykologi Har visat att en optimistisk och positiv syn på livet kan förbättra vårt välbefinnande och framgång. När vi befinner oss i ett positivt sinnesstillstånd blir vi mer kreativa, bättre på problemlösning och har lättare att knyta kontakter – faktorer som alla kan bidra till ekonomisk framgång.
- Illusionen av kontroll Många av oss tror att vi har mer kontroll över våra investeringar och finansiella val än vad vi faktiskt har. Denna falska känsla av kontroll leder ofta till att vi tar för stora risker och gör förluster, särskilt på osäkra marknader där externa faktorer spelar en större roll än vad vi inbillar oss.
- Hur information presenteras påverkar våra beslut Hur information presenteras för oss kan påverka våra beslut, även om den grundläggande informationen är densamma. Om något presenteras som en möjlig vinst snarare än en möjlig förlust, är vi mer benägna att välja det, trots att den objektiva sanningen kanske är densamma. Marknadsförare utnyttjar ofta denna beteendemässiga tendens för att påverka konsumentbeslut.
Dessa ekonomiska missuppfattningar och kognitiva begränsningar påverkar vårt sätt att tänka och fatta beslut om pengar, vilket ofta leder till sämre ekonomiska beslut.