Står du inför en separation från din sambo och vill bo kvar i er tidigare gemensamma bostad?
Enligt sambolagen äger ni som bor tillsammans 50 procent var av bostaden, oavsett vem som betalat vad. Det enda undantaget är om ni har ett särskilt samboavtal som säger något annat.
När du vill köpa ut din sambo finns det två alternativ:
- Antingen görs en bodelning ,
- eller ett vanligt utköp.
Vid ett utköp får den säljande parten betala sin del av skatten. Men vid en bodelning hamnar hela den framtida vinstskatten på den kvarboende parten. Båda innebär att du blir ensam ägare till bostaden, men skiljer sig något i processen. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att allt sker på ett schysst och öppet sätt, så att ni båda känner er nöjda med lösningen. Med rätt planering och förståelse för gällande regler kan du göra uppbrottet så smidigt som möjligt.
Marknadsvärdering av bostaden
När ni separerar och en av er vill köpa ut den andra ur bostaden, baseras värderingen på vad bostaden skulle ha sålt för på marknaden. Den summan delas på hälften, så den köpande parten slipper betala stämpelskatt (om det gäller ett hus). Eventuell kapitalvinst skattas först när bostaden säljs, och det är då den kvarboende som ansvarar för skatten.
Vid ett vanligt utköp skrivs ett köpekontrakt där den ena parten är köpare och den andra är säljare. Till skillnad från vid bodelning innebär detta en faktisk försäljning, där säljaren måste deklarera vinsten. En vinst på cirka 22% i skatt betalas, men vid köp av ny bostad kan skatten skjutas upp. Vid förlust kan säljaren istället göra avdrag.
Vad gäller bostadslånen ska dessa lösas med 50% i samband med utköpet.
Kom ihåg. Att gå från att dela på lån och kostnader till att ensam ansvara för allt kan vara en stor ekonomisk utmaning.
Om den ene parten vägrar
Det finns även situationer där en av parterna vägrar att bli utköpt från den gemensama sambobostaden. Om de inblandade parterna inte kan nå en överenskommelse, säger sambolagen att bostaden ska tilldelas den person som anses mest i behov av den.
Detta kan handla om flera faktorer, som exempelvis försörjningsansvar, om någon av parterna har barn sedan innan eller om det finns gemensamma barn som kommer bo hos den ene partnern mer, det kan även bero på medicinsk status. Trots en pågående konflikt finns således möjligheten att säga nej till att bli utköpt ur sitt hem, förutsatt att lagens krav på störst behov kan motiveras.
Ibland kan det vara svårt för f.d. sambor att komma överens. Då kan det vara bra att anlita en jurist som kan se till att uppgörelsen blir rättvis för båda parter.