Deklarationen – din årliga inkomstrapport till Skatteverket
Varje vår får de flesta av oss en deklaration från Skatteverket – en rapport över våra inkomster och utgifter som ligger till grund för att beräkna hur mycket skatt vi ska betala. Men för många kan deklarationen kännas svårt och det är vanligt att känna osäkerhet över hur man faktiskt deklarerar och om man gör rätt.
I själva verket brukar deklarations processen vara ganska enkel för de flesta av oss. Skatteverket har redan fått in uppgifter om din lön och andra inkomster från din arbetsgivare, bank, kreditbolag etc., så i många fall räcker det att du bara går igenom och godkänner de siffror som Skatteverket har sammanställt åt dig. Ibland kan någon uppgift saknas eller vara felaktig och det är i dessa fall du behöver ändra den vita rutan på deklarationen och beskriva i ”övriga upplysningar” vad som är felaktigt eller saknas.
För att kontrollera att de förifyllda uppgifterna är rätt behöver du kontrollera bruttolön och avdragen skatt för samtliga lönespecifikationer som har betalats ut under inkomståret. Om du arbetat i december men fått lönen utbetald i januari året efter inkomståret, så ska du inte räkna med denna. Det är endast inkomster och utgifter som du fått utbetalda och betalat för under inkomståret som ska tas tag.
Det är samma med exempelvis ränteutgifter. Då behöver du kontrollera specifikationerna från banken och addera dem för hela året, för att kontrollera att uppgiften stämmer med den som banken lämnat in till Skatteverket.
Även om uppgifterna ofta stämmer, händer det ibland att det blir fel. Det är inte helt ovanligt och det är därför det är viktigt att du faktiskt kontrollerar att uppgifterna stämmer. För när du signerar och skickar in deklarationen signerar du att alla uppgifter är korrekta. Även om exempelvis banken lämnat fel kontrolluppgifter till Skatteverket så är det du som kan drabbas av straffavgifter om det i efterhand visar sig att uppgiften är fel. Det är ditt ansvar att kontrollera att uppgifterna är korrekta och när du signerar så bekräftar du att uppgifterna i din deklaration stämmer.
Vem behöver ens deklarera?
Som du vet är det dags att deklarera om du har fått en inkomstdeklaration från Skatteverket. Men även om du inte har fått någon deklaration behöver du ändå deklarera om något av följande stämmer in på dig:
- Du var bosatt i Sverige under hela 2023 och hade en sammanlagd inkomst av tjänst, såsom lön, pension eller aktiv näringsverksamhet, på minst 22 208 kronor. (inkomstgränsen för 2024)
- Du var bosatt i Sverige en del av året och hade en skatte- eller avgiftspliktig inkomst på 100 kronor eller mer.
- Du hade kapitalinkomster på 200 kronor eller mer under 2023. Detta kan till exempel vara när du sålt fonder, aktier, kryptovaluta, sålt eller hyrt ut en bostad eller fått utdelning eller räntor.
- Du fick under 2023 utdelning på aktier eller vinst vid försäljning av aktier från ett fåmansföretag, som ska tas upp som inkomst av tjänst.
- Du hade under 2023 inkomst av passiv näringsverksamhet på 100 kronor eller mer.
- Du ägde en fastighet (som villa, fritidsfastighet eller tomt) eller del av en fastighet den 1 januari 2023.
Så titta noga igenom listan och se om något av detta gäller dig. Då måste du deklarera, oavsett om du har fått en deklaration eller inte. Skatteverket behöver få in dina uppgifter för att kunna beräkna din skatt korrekt.
Under 18 år
Och är du under 18 år är det i stället dina föräldrar som får stå för deklarationen, även om du själv kan skriva under den från och med 16-årsåldern. Så oavsett ålder och inkomst – ta det lugnt, deklarationen är oftast en enkel och rutinmässig sak att hantera.
När du fyller 18 år blir du själv ansvarig för din deklaration.
Vad händer om du inte deklarerar i tid
Om du inte har lämnat in din inkomstdeklaration i tid får du ett föreläggande från Skatteverket. Detta skickas antingen per post eller till din digitala brevlåda. Föreläggandet är en uppmaning från Skatteverket till dig, som är skyldig att deklarera, att göra det.
Det är viktigt att du följer detta föreläggande och lämnar in din inkomstdeklaration inom den angivna tidsfristen. Annars riskerar du att få ytterligare påföljder från Skatteverket, som till exempel skattetillägg.
Att deklarera i tid är en medborgerlig skyldighet och ett viktigt sätt att bidra till samhället. Genom att följa Skatteverkets föreläggande ser du till att din beskattning sker på ett rättvist och korrekt sätt. Tveka därför inte att kontakta Skatteverket för rådgivning om du behöver.