Samboavtal – Glöm inte att skydda dig

Samboavtalet – Viktiga punkter för dig i ett samboförhållande

Att upprätta ett samboavtal ger trygghet för er som bor tillsammans – både för dig och din partner. I det här inlägget går vi igenom vad ett samboavtal är, varför det är bra att ha och hur det fungerar.

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är ett bindande juridiskt dokument mellan två parter som lever i ett samboförhållande. I detta avtal kan ni reglera hur viss egendom – som bostaden och lösa tillhörigheter – ska fördelas vid en eventuell separation.

Sambor omfattas nämligen av sambolagen, som säger att den gemensamma egendomen ska delas lika mellan parterna genom en bodelning om förhållandet tar slut. Ett samboavtal låter er frångå dessa tvingande regler och bestämma er egen uppgörelse.

Vem räknas som sambo och omfattas av ett samboavtal?

För att förstå begreppet sambo och vem ett samboavtal gäller för, går vi in på sambolagens definition. Den första versionen av sambolagen kom redan 1987 och har uppdaterats flera gånger sedan dess.

Kort sagt avser lagen två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett kärleksförhållande och har gemensamt hushåll. Viktigt att notera är att sambolagen inte gäller för vanliga kompispar eller studenter som delar boende, utan handlar specifikt om parrelationer.

Likaså omfattas inte par där åtminstone en av parterna är gift eller i ett registrerat partnerskap. I sådana fall går det inte heller att upprätta ett samboavtal.

Syftet med sambolagen är att tydliggöra vad som händer med bostad och tillgångar om ett samboförhållande skulle ta slut. I grunden handlar det om att skydda den parten som är i den svagare positionen.

Lagen ger klara riktlinjer för när ett samboförhållande anses upphöra, såsom om paret gifter sig, separerar, eller om någon av parterna avlider. Även om en part begär bodelning eller vill överta bostaden ensam kan det utlösa att sambolagen blir tillämplig.

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå sambolagens syfte – nämligen att ge trygghet åt den part som riskerar att hamna i kläm vid en eventuell separation. Dessa lagar finns där för att skydda den svagare parten.

När träder sambolagen i kraft?

För att sambolagen ska tillämpas krävs en viss varaktighet i relationen, men lagen anger ingen exakt tidsgräns. Som tumregel brukar man säga att sexmånadersregeln gäller – om paret har bott tillsammans i minst sex månader så anses de vara sambor enligt lagen.

I de flesta fall kan tidigare sambor komma överens om vad som ska gälla vid en separation, särskilt om de har ett skriftligt samboavtal. Men lyckas de inte nå en uppgörelse får domstolen utse en bodelningsförrättare. Denne kan hjälpa parterna att fördela egendom och tillgångar, men om de fortfarande inte kommer överens kan förrättaren fatta egna beslut i frågan.

Undvik en jobbig situation och upprätta samboavtal i förväg

Sådana jobbiga situationer kan undvikas om paret upprättar ett samboavtal i förväg. Det finns flera goda anledningar att göra detta:

  • För att undvika oenighet och bråk ifall de skulle separera
  • För att undvika konflikter kring bostad och egendom under själva samboförhållandet
  • Om paret inte vill att egendomen ska delas lika enligt sambolagen vid en eventuell separation
  • Om de vill att vissa tillgångar ska delas lika men andra ska vara undantagna.

Ett samboavtal – så enkelt kan det vara

Att upprätta ett samboavtal behöver inte vara särskilt komplicerat. Vad bör då ingå i ett sådant avtal? Det finns i princip två viktiga saker som bör regleras:

  1. Vilka ägodelar som ska delas vid en eventuell separation och vilka som enbart tillhör respektive part.
  2. Vad som ska hända med den gemensamma bostaden efter en separation.

Ägodelar som normalt ingår är saker som hushållsmaskiner, möbler och annat löst bo i hemmet. Däremot räknas personliga tillhörigheter som endast den ena parten använder inte in.

Gemensam bostad och bohag omfattar inte sådant som främst är avsett för fritidsändamål.

Två enkla krav för ett giltigt samboavtal

För att ett samboavtal ska vara gällande krävs bara två saker:

  1. Avtalet måste undertecknas av båda parter.
  2. Avtalet måste vara skriftligt.

Däremot behöver det varken registreras eller bevittnas för att vara juridiskt bindande. Ändå kan det vara en bra idé att låta någon annan bevittna avtalet, för att ge det en mer ”officiell” känsla. Båda parter bör även ha varsitt exemplar av avtalet, som bör förvaras på en säker plats.

Det finns egentligen inga specifika mallar för samboavtal. Parterna kan själva bestämma vad som ska ingå, så länge innehållet blir tydligt och lättförståeligt.

Vad ingår inte i samboavtal

Även om samboavtal kan öka tryggheten och tydligheten kring vad som gäller vid en eventuell separation, finns det gränser för vad som kan regleras i ett sådant avtal. Vissa delar av parets egendom, såsom bankkonton, fonder, aktier eller bilar, kan inte omfattas av ett samboavtal. För sådana tillgångar krävs ett äktenskap.

Samboavtalet kan inte heller frångå reglerna om rätten för en efterlevande sambo att överta bostaden i vissa situationer. Oavsett vad som står i avtalet, har den efterlevande sambon alltid rätt till ett visst minimiskydd på minst två prisbasbelopp.

Samboavtal och bostadsrätt

Vad gäller bostadsrätter, så räknas de inte som samboegendom om en av parterna ägde den innan de blev sambos. Men om bostadsrätten köptes för gemensamt bruk, omfattas den av sambolagen.

Sambor kan ha ett gemensamt bolån, och om en av parterna inte kan betala sin del har banken rätt att kräva att den andra sambon betalar amorteringar och ränta.

Om samborna inte vill att en gemensamt köpt bostadsrätt ska delas vid separation, måste de ange det särskilt i ett samboavtal.

När ni bor tillsammans som sambos, omfattas de tillgångar ni skaffat under samboförhållandet av sambolagen. Det innebär att den av er som anses ha störst behov får bo kvar i lägenheten, även om den andra parten är den som står som ägare till bostaden.

Observera att detta även gäller hyresrätter, som skaffats för gemensamt bruk så är det den part som anses vara i störst behov av den som ska få fortsätta bo kvar i hyreslägenheten. För att undvika osäkerhet kring detta kan ni upprätta ett samboavtal som reglerar rättigheterna till hyresrätten. Kom ihåg att sambolagen inte gäller för en hyresrätt som någon av er skaffade innan förhållandet började.

Häva samboavtal

Ni kan uppdatera eller häva ett samboavtal när som helst, så länge ni båda är överens. Det senaste daterade avtalet gäller alltid om det finns flera. Avtalet upphör inte heller bara för att samboförhållandet tar slut – det ska reglera vad som händer med era gemensamma tillgångar vid en eventuell separation. Däremot kan ni vända er till domstol för att få avtalet upphävt om villkoren anses vara oskäliga.

Att bli ensamstående

Som ensamstående kan det vara en utmaning att låna pengar, inte bara emotionellt utan även ekonomiskt. Processen kan kännas komplicerad, men det finns resurser och vägledning tillgängliga för att göra det enklare. Genom att vara väl informerad och förberedd kan du hitta de bästa lånemöjligheterna som passar din situation. Ta dig tid att utforska dina alternativ och ställ frågor för att känna dig trygg i beslutet. Med rätt strategi kan du hantera dina finansiella behov på ett bra sätt, även som ensamstående.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen