När du vill köpa bostad – Din guide till bostadsköpet

1. Steg ett skaffa lånelöfte

När du vill köpa bostad är det första steget att skaffa ett lånelöfte från en bank. Detta ger dig en tydlig uppfattning om din ekonomiska ram och gör det möjligt för dig att delta i budgivningen.

Ett lånelöfte är bankens preliminära bedömning av hur mycket de kan låna ut till dig. Det är inte bindande, men ger ändå en bra indikation på vad du har att röra dig med. Med den informationen kan du börja se på bostäder och avgöra vad som passar din budget.

När du har lånelöftet i handen kan du ta dig ut på visningar. Det finns ofta gott om alternativ på bostadsmarknaden, så du kan smalna av sökningen till de alternativ som passar dig bäst. Kom ihåg att lånets maximala storlek täcker upp till 85% av bostadens pris – resten måste du själv stå för genom sparade medel eller andra lån.

2. Hitta din bostad och vinn budgivningen

När du överväger att köpa en bostad är det viktigt att ta hänsyn till de löpande kostnaderna. Förutom ränta, el, vatten och eventuella avgifter för sophämtning och underhåll, kan du även behöva betala en avgift till bostadsrättsföreningen om det är en bostadsrätt. Om du köper ett hus kan du även behöva ta ut pantbrev, vilket kostar 2 procent av pantbrevsbeloppet. Därtill tillkommer en lagfartskostnad på 1,5 procent av köpeskillingen.

Inför visningen är det klokt att förbereda en checklista med saker du absolut vill ha i din nya bostad, samt en lista över önskvärda egenskaper. Detta underlättar när du ställer frågor till mäklaren och kan granska fastigheten noggrant. Prata även med grannarna för att få deras perspektiv på bostaden och området.

När du känner dig redo att buda är det en bra idé att i förväg sätta en maxgräns för budet. Dessutom kan det vara smart att ha en budgivningsstrategi på plats.

3. Sök bolån

Grattis, du har vunnit budgivningen! Detta kan ofta vara en intensiv process, särskilt om bostadsmarknaden är överhettad och många andra är ute efter samma bostad.

    Nästa steg är att kontakta din bank på nytt för att ansöka om ett bolån. Det är först nu som du får ett definitivt svar om du beviljas lånet eller inte.

    4. Besikta bostaden

    När du köper en bostad har du en undersökningsplikt. Det innebär att du som köpare ansvarar för att hitta alla fel som en rimlig besiktning borde kunna upptäcka. Om sådana fel upptäcks först efter köpet, har du ingen rätt till ersättning.

    När du köper en bostad kan det förekomma dolda fel som bara en noggrann besiktning kan avslöja. Antingen kan du själv genomföra en besiktning eller anlita en professionell besiktningsman – eller varför inte båda delar för maximal säkerhet?

    5. Kontraktsskrivning

    När du och säljaren har kommit överens om ett pris är det dags att upprätta ett formellt köpekontrakt. Det sker tillsammans med mäklaren och i kontraktet fastställs bland annat köpeskillingen, handpenningen och tillträdesdagen.

    Nästa steg är att betala in handpenningen, som i regel uppgår till 10% av bostadens pris. Behöver du låna pengar till handpenningen kan vi hjälpa dig att ordna ett sådant lån hos en bank.

    Tillträde nu är bostaden din

    På tillträdesdagen möts du och säljaren återigen, den här gången på banken. Där ser banken till att ditt lån betalas ut och att eventuella befintliga lån på bostaden löses. Om det är ett hus du köper undertecknar du till sist det slutgiltiga köpebrevet.

    Lämna en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Rulla till toppen