Har du någon gång undrat varför du betalar en årlig avgift för ditt fordon?
Det handlar om fordonsskatten – en skatt som alla fordonsägare i Sverige måste betala för att få köra sitt fordon på de allmänna vägarna.
Fordonsskatten täcker in de flesta typer av motorfordon, som personbilar, bussar, lastbilar, motorcyklar, traktorer och släpvagnar. Vissa fordon är dock undantagna, som veteranbilar, avställda fordon och traktorer i en lägre skatteklass.
Skatten är obligatorisk och har funnits sedan 1922. Storleken på skatten beror på flera faktorer – bland annat fordonets typ, bränsle och koldioxidutsläpp. Ju miljövänligare fordon, desto lägre skatt. Från 2018 infördes också ett bonus-malus-system, vilket innebär att miljövänliga fordon får en bonus medan smutsigare fordon betalar en högre skatt.
Som fordonsägare är du skyldig att betala in fordonsskatten en gång per år eller var fjärde månad om skatten är hög. När du ska betala beror på den sista siffran i ditt registreringsnummer. Genom denna skatt ser staten till att alla som kör på våra vägar bidrar till att finansiera vägnätet och dess underhåll.