Vanliga frågor om exekutiv auktion via Kronofogden

Kronofogden säljer utmätta bostäder genom exekutiv auktion. Det är dock viktigt att beakta att Kronofogden aldrig kan garantera funktionen, ursprung, kvaliteten eller äktheten för bostaden. Det är något du som köpare måste bilda dig en egen uppfattning kring genom att se egendomen vid visningen före försäljningen.

När det gäller att vidareanvända av Kronofogdens annonstexter och bilder, så är det inte godkänt. Kronofogdens annonser är en del av myndighetens hantering och publicering, och vi godkänner därför inte att andra kopierar eller delar detta material. Det innehåller ofta känslig information som Kronofogden måste behandla med försiktighet.

Ordna fler visningstillfällen?

Angående ytterligare visningstillfällen – så är det tyvärr inte något Kronofogden kan ordna,

Auktion

När du deltar i en auktion behöver du oftast vara på plats, antingen personligen eller genom ett ombud. Det gäller särskilt för auktioner av bostadsrätter och fastigheter som sker på auktionsplatsen. I dessa fall kan du dock också delta via telefon från något av våra kontor, om du bokar det i förväg.

Inför en auktion brukar det finnas en visning där du kan se föremålet/fastigheten som ska auktioneras ut. Datum, tid och plats för visningen anges i auktionsannonsen. Det är bra om du kan delta på visningen för att bilda dig en egen uppfattning inför budgivningen.

Lägsta pris

När det gäller priset på auktionen finns det inget fast lägsta pris. Vi bedömer i varje enskilt fall vilket pris som kan godtas. Det viktiga att veta är att det inte tillkommer några extra avgifter utöver det bud du lägger.

Behöver moms betalas?

Om det som sälls på exekutiv auktion tidigare ingått i en momspliktig verksamhet, kommer momsen att ingå i köpeskillingen. Detta betyder att du, som har en egen momspliktig verksamhet, kan ha möjlighet att dra av den erlagda momsen. Tyvärr kan Kronofogden aldrig garantera att du kommer att få göra detta avdrag eller inte. För mer information om moms, besök Skatteverkets webbplats.

Vad händer med utmätta bostäder som inte säljs?

Om utmätta bostäder inte lyckas säljas på auktionen, kommer Kronofogden att erbjuda dem vid nästa aukttionstillfälle, förutsatt att det fortfarande finns en skuld att betala. Om sakerna förblir osålda kommer vi att överväga om vi ska göra ytterligare försök att sälja dem. Om svaret är nej, avbryter vi utmätningen och återlämnar egendomen till den betalningsskyldige.

Fastighetsägaren

Fastighetsägaren står inför en utmätning – vad innebär det egentligen? När en fastighet är ”dömd i mät” betyder det att den är pantsatt och att en borgenär har fått en fordran med särskild förmånsrätt fastställd i den. Detta ger borgenären rätt att begära att fastigheten säljs av Kronofogden, och det måste ske inom två månader efter att beslutet om utmätning vunnit laga kraft.

Fastighetsägaren bör vara medveten om att fastigheten fortfarande är belastad även efter en försäljning. Det innebär att innan de själva kan sälja den, måste de ha samtliga berörda fordringsägares samtycke. Vi på Kronofogden rekommenderar därför att fordringsägarna kontaktas för att se om de kan gå med på anstånd eller återkalla ärendet.

När det gäller beskattning av en eventuell vinst vid bostadsförsäljningen, kan fastighetsägaren bli skyldig att betala reavinstskatt. Det är viktigt att de sätter sig in i de aktuella reglerna på Skatteverkets webbplats.

Slutligen är det värt att notera att fastighetsägaren under utmätningsprocessen inte får förfoga över fastigheten på ett sätt som skadar borgenärens intressen. Deras handlingsutrymme är alltså begränsat i väntan på att fastigheten blir såld.

Fastighetsägaren har inte rätt att hyra ut eller arrendera ut fastigheten på ett sätt som skadar borgenärens intressen. Det är viktigt att ägaren respekterar dessa begränsningar för att skydda borgenärens position.

Tillträde

När köper du en fastighet är det normalt att du får tillträde på den dag då fördelningssammanträdet äger rum. Denna händelse sker vanligtvis omkring 4 veckor efter auktionen.

Har du köpt fastigheten genom en fastighetsmäklare kan tillträdesdatumet istället bestämmas upp till 10 veckor efter försäljningsdagen.

Men vad händer om den tidigare ägaren vägrar att flytta ut?

I så fall kan du som köpare vända dig till Kronofogden och begära handräckning. Det innebär att de hjälper dig att få tillgång till det du har köpt.

Kronofogdens mål är att göra övergången så smidig som möjligt för dig som ny ägare. De finns här för att guide dig genom processen och se till att du får tillträde till din nya fastighet i enlighet med gällande lagar och regler.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen