Så här går det till om en faktura inte betalas i tid:
- Påminnelse
Först brukar företaget skicka en påminnelse om den obetalta räkningen. De får då ta ut en modest påminnelseavgift på högst 60 kronor samt dröjsmålsränta från förfallodatumet. Även om företaget skickar flera påminnelser får de bara ta ut en sådan avgift.
Det är värt att notera att myndigheter, som till exempel Centrala studiestödsnämnden (CSN), har rätt att ta ut en högre påminnelseavgift – i CSN:s fall 450 kronor.
Företaget kan också välja att gå direkt vidare till inkasso eller Kronofogden utan att skicka någon påminnelse först.
- Inkasso
Om kunden fortfarande inte betalar efter påminnelsen, kan företaget lämna ärendet till ett inkassobolag. Inkassobolaget har då rätt att ta ut en avgift på 180 kronor. - Kronofogden
Som sista utväg kan företaget ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Denna process kostar 300 kronor, vilket också läggs till skulden. Om Kronofogden fastställer att skulden är giltig, kan de driva in den genom exempelvis löneutmätning – det vill säga att de tar en del av kundens lön tills skulden är betald. En sådan åtgärd leder också till att kunden får en betalningsanmärkning i kreditupplysningen.
Sammanfattningsvis finns det alltså flera steg företaget kan ta för att få en obetald faktura betald, men det kostar successivt mer för kunden ju längre processen drar ut på tiden.